Farma v Čaklove zvýšila kapacitu chovu hydiny na 450.000 kusov

23.10.2024 Vranov nad Topľou

Čaklov 23. októbra (TASR) - Farma v obci Čaklov v okrese Vranov nad Topľou rozšírila chov hydiny o 55.000 kurčiat. Zvýšením kapacity na 450.000 kusov tak reagujú na rastúci dopyt po slovenskom hydinovom mäse. TASR o tom informoval za spoločnosť Domäsko Richard Menczer.

Nové kapacity spĺňajú welfare štandardy, pričom zaťaženie podlahovej plochy kurčiat nepresahuje 30 kilogramov na štvorcový meter. "Výhodná poloha farmy v blízkosti dvoch nových závodov na výrobu kŕmnych zmesí zo slovenských obilnín, ako aj závodu na spracovanie hydiny, výrazne prispieva k zníženiu prepravných nákladov, čím sa zvyšuje celková konkurencieschopnosť podniku," dodal Menczer.

Na rozšírenie chovu spoločnosť investovala 1,2 milióna eur, z toho 700.000 eur pochádzalo z fondov EÚ. Pri modernizácii farmy zaviedli opatrenia na zníženie spotreby vody a energie vrátane nádrží na dažďovú vodu a fotovoltických panelov.

Spoločnosť plánuje v Čaklove aj ďalšie rozširovanie a modernizáciu hál a takisto zvažuje výstavbu bioplynovej stanice, ktorá by spracovávala hydinový trus na metán a organické hnojivá.
 

Vyberte región

mark